Om Oss

Indiska kryddor i Vasastan

Abid Kahn, kökschef och ägare till Cumin Club, lärde sig att laga ayurvedabaserade rätter på landsbygden i Bangladesh. Foto: Tomas Oneborg

Luntmakargatan kan vara stans bästa läge för den som till etablera sig i Stockholms eget Little Asia. På den långsmala bakgatan till Sveavägen trängs krogar med genuin orientering i
japanska, vietnamesiska, koreanska och indiska smaker. Må vara att Cumin Clubs ägare och kökschef Abid Khan är född i Bangladesh; hans matlagning är baserad på just de kryddblandningar och karakteristiska kollisioner av grönsaks- och kötträtter som i mycket kännetecknar det indiska köket.

Han kom till Stockholm 1989 som 20-åring för att hälsa på sin bror, och blev kvar. Efter att ha arbetat sig runt på mängder av indiska krogar, bland annat den numera nedlagda premium-indiern Annakhan på Riddargatan, valde Abid Khan att öppna eget med sin hustru för exakt tio år sedan. Och det är mot den traditionen av välkomponerade rätter som Cumin Club vilar, i stället för att ha kunnat bli ännu en i raden av indiska budgetkrogar med en stor stark på menyn.

– När jag kom till Sverige saknade jag min mammas mat, så jag ringde hem hade jag ena handen på telefonen och den andra i grytan. ”Lägg i lite koriander”, ”mer chili!”, tipsade hon genom luren. Det var så jag lärde mig laga god, hemlagad mat. Men det är en helt annan sak att göra restaurangmat. När jag började söka jobb fanns det bara en handfull bra krogar med indiska kockar, säger Abid Khan.

Han lärde sig mer och mer, både i Stockholm och tillbaka hos kockar på landsbygden i Bangladesh och Indien, men hela tiden med drömmen om att en dag öppna eget. 2006 tog han med sig Annakhans kökschef och öppnade Cumin Club.

Det höll på att gå åt pipan. Efter ett år fick kökschefen inte fortsatt uppehållstillstånd och Abid stod ensam kvar i köket. Ett decennium senare mottog de i somras en Business Achievment Award i London av det internationella matmagasinet Curry Life Magazine.

– Vi hade en tuff tid i början och var väldigt nära konkurs. I dag sköter min fru ekonomin och jag håller i maten, säger Abid Khan.

Hans närmaste plan är att snart åka tillbaka till hemlandet Bangladesh och södra Indien och hämta två kockar.

Precis som att det inte går att tala generellt om det italienska köket gäller samma sak för Indien. Ju längre söderut desto kryddigare mat. Cumin Club vill göra sin egen fusion, varför menyerna ofta blir ganska långa.

– Jag gillar mycket grill- och curryrätter – och fräscha kryddblandningar. Jag gör min egen blandning två gånger i månaden med ungefär 16 olika kryddor. Jag menar att Cumin club är som en klubb för kryddor, som alla dansar tillsammans i mitt kök.

Fräscht och kryddigt

Namn: Abid Khan

Krog: Cumin Club, Luntmakargatan 90. Öppnade förra året en filial, mer inriktad på det bengaliska köket, på Södermannagatan 43 på Södermalm.

Kuriosa:Abid Khan arrangerar speciella sitar- och dansaftnar. Han har även lagat indisk mat för barn på förskolan Pysslingen i Huddinge och medverkat som indisk krog- och smakexpert i TV3:s program ”Kniven mot strupen”.